Theo Thijssen
Toen wij onderzoekend door de wijk aan het lopen waren stuitten wij op een beeld van onderwijzer en pedagoog Theo Thijssen. Dit was een interessante ontdekking omdat wij hem ook in onze reader voor Pedagogisch denken voorbij hadden zien komen. Na nader onderzoek kwamen wij er achter dat er een klein museum voor hem was opgericht verder stond er in de wijk ook de Theo Thijssenschool.
Naast de pedagoog Theo Thijssen komt Jan Ligthart ook uit de jordaan, vandaar dat er ook een hof (Jan Ligtharthof) naar hem vernoemd is.
Theo Thijssen en Jan ligthart waren pedagogen die veel betekend hebben voor kinderen uit de arbeidende klasse. Beiden zijn ze van het opgroeien in een onbemiddeld gezin opgeklommen door hun educatie. Hun pedagogische idealen zijn vergelijkbaar, zij waren vooral gericht op het kind als individueel maar vonden het ook belangrijk dat de klas als sociale eenheid goed functioneerde.
Jan Ligthart stond vooral voor het kind niet benaderen als een wetenschappelijk project maar om mee te voelen met het kind en het kind te begrijpen.
Wat houdt het onderwijs met de visie van Theo Thijssen precies in?
Zijn visie is een gelukkige klas, de school wil laten zien dat leren leuk kan zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de kennis van de leerlingen maar ook om de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.
De missie is om kinderen zin te geven om te leren. Dit wordt bereikt door lesstof aan te bieden op het belangstelling niveau van de kinderen. Door naar musea en theatervoorstelling te gaan wordt de leeromgeving van het kind verbreed.
De visie van Theo Thijssen berust op 5 pijlers:
Goed onderwijs, verantwoordelijkheid, vertrouwen, plezier en eigenheid
Goed onderwijs:
Op de Theo Thijssen school is er het besef dat ieder kind uniek is en zich dus ook op een andere manier ontwikkelt. Daarom biedt de school gedifferentieerd onderwijs aan en worden de kinderen getoetst om hun ontwikkeling in de gaten te houden en daarbij niet geneigd te zijn kinderen in hokjes te plaatsen.
Verantwoordelijkheid:
De kinderen worden uitgedaagd om zelf verantwoordelijk te zijn voor hun studieresultaten en leerproces. Als kinderen zelfstandig taken kunnen uitvoeren ervaren zij succes waardoor zij meer plezier hebben in leren. De school legt ook de nadruk op samenwerking omdat dit een belangrijke vaardigheid is met het oog op de toekomst.
Vertrouwen:
Er wordt gestreefd om een veilige omgeving op school te creëren zodat de kinderen optimaal kunnen presteren. Hierdoor heeft de school een actief anti-pestbeleid en wordt er aandacht besteed aan een open en communicatief schoolklimaat.
Eigenheid:
Ieder kind is uniek en krijgt dus ook de ruimte om zichzelf te zijn en eigen talenten te ontwikkelen. Dit wordt bevorderd door ook de kinderen te leren elkaar te waarderen, respecteren en ruimte te geven.
Plezier:
De school streeft er naar om kinderen met plezier naar school te laten gaan!
Maak jouw eigen website met JouwWeb