Jeugdzorg

Inleiding werkveld

In Nederland zijn de ouders verantwoordelijk voor de kinderen tot hun 18e levensjaar. Als de ouder tekortschieten in de opvoeding kan jeugdzorg ingeschakeld worden om de taken over te nemen.Voor zowel het kind als de samenleving is het van belang dat kinderen van een goede opvoeding genieten.

Om later goed ontwikkelde burgers van een functionerende samenleving te worden hebben zij dit nodig.

 

Taken & Motivaties

Jeugdzorg kan op verschillende opvoedingssituaties stuitten en heeft hiervoor verschillende procedures die verschillen aan de hand van de ernstigheid van de situatie. Zo kan er bijvoorbeeld een ondertoezichtstelling worden aangevraagd dit kan gebeuren ‘Indien een minderjarige zodanig opgroeit, dat zijn zedelijke of geestelijke belangen of zijn gezondheid ernstig worden bedreigd, en andere middelen ter afwending van deze bedreiging hebben gefaald of, naar is te voorzien, zullen falen, kan de kinderrechter hem onder toezicht stellen van een stichting als bedoeld in artikel 1, onder f, van de Wet op de jeugdzorg.’(Artikel 1;254 lid 1 BWI) Als gevolg van deze maatregel neemt jeugdzorg de regie in het maken van beslissingen omtrent het kind. Er zijn verschillende functies die een hbo-pedagoog in de jeugdzorg kan vervullen. Bijvoorbeeld als raadsonderzoeker die bemiddelt in scheidings- en omgangszaken, de rechtbank adviseert hierbij en het beschermingsonderzoek waarbij een rapportage wordt gemaakt van de thuissituatie van een kind bij een zorgmelding. Een hbo-pedagoog kan ook werkzaam zijn als gezinsvoogd die een aantal wettelijk vastgestelde taken heeft: analyseren van de opvoedingssituatie en doelen stellen voor de jeugdige, risico's taxeren, toezicht houden op het kind of de jongere, realiseren en mobiliseren van hulp en steun voor het kind, bevorderen van de band tussen jeugdige en (met gezag belaste) ouders, voorbereiden indicatiebesluit en casemanagement, voorbereiden en het uitvoeren van een mogelijke uithuisplaatsing van de jeugdige. Ook kan de functie van voogdijwerker bekleedt worden, dan is de taak om uitvoering te geven aan de wettelijke verplichtingen en bevoegdheden over het kind dat onder de voogdij staat.

 

Omdat bij opgelegde hulpverlening en vaak weerstand wordt opgeroepen is het belangrijk niet terug te deinzen voor deze weerstand en goed het belang van het kind als prioriteit te stellen. Er komen in dit werkveld veel moeilijkheden voor, het is zeker een uitdaging. Voor de uitvoering van een functie in het werkveld jeugdzorg is kennis over een gezonde ontwikkeling, communicatieve vaardigheden en drievoudige professionaliteit (ethisch, technisch-instrumenteel en persoonlijk) van groot belang.

 

Samenwerking & Contact

Als pedagoog werkzaam in het werkveld jeugdzorg heb je net als iedere pedagoog veel te maken met samenwerking met externe partijen rondom het kind zoals de familie en school. Daarnaast zijn er ook nog partijen om voldoende begeleiding aan het kind te geven in ernstige gevallen zoals een psycholoog of soms zelfs de politie. Een van de grootste uitdagingen is om samen te werken met de ouders als zij onvrijwillig de begeleiding van jeugdzorg krijgen. Ondanks de weerstand die hierdoor kan ontstaan is het de kunst om ook hun aandacht te laten focussen op het belang van het kind.

Maak jouw eigen website met JouwWeb