Buurtpedagoog

Inleiding werkveld

Door de verandering in de Jeugdzorg is in 2015 de jeugdhulp verplaatst naar de gemeente waardoor er in de directe leefomgeving hulp kan worden aangeboden. Een buurtpedagoog maakt deel uit van een wijkteam en heeft ook veel te maken met externe organisaties om volledige ondersteuning te kunnen bieden. De pedagoog werkt outreachend en legt actief contact met de cliënten. Omdat een buurtpedagoog laagdrempelig werkt en dus ook veel signaleert moet er soms ook zware hulp geboden worden. De activiteiten die  dicht bij burgers zodat zij zich niet vervreemden van de maatschappij dus preventief.

 

Taken & Motivaties

Pedagogen in een wijkteam geven vooral voorlichting en adviezen en bieden steun bij problemen. Samen met de rest van het team hebben ze de taak om de draagkracht van de ouders te stimuleren zodat zij zoveel  mogelijk zelf kunnen doen. Bij zwaardere problemen moeten zij dit kunnen signaleren en daar de nodige hulp bij bieden. Een buurtpedagoog stimuleert ook het verantwoordelijkheidsgevoel bij ouders, jongeren en kinderen voor het bijdragen aan een goede leefomgeving in de buurt. Tegelijkertijd is een buurtpedagoog zelf ook verantwoordelijk voor een goede leefomgeving in de wijk en weet problemen in de wijk op te merken en door te geven aan de gemeente.

 

Om een ideale leefomgeving te creëren voor kinderen en jongeren moet de pedagoog verschillende motivaties hebben. Een buurtpedagoog moet mensen kunnen verbinden dit kan door het bedenken van leuke activiteiten om zo ook het participatieniveau omhoog te krijgen. Omdat niet iedereen dezelfde overtuigingen heeft moet buurtpedagoog ook openstaan voor andere overtuigingen, normen en waarden en ook opvoeders die hierin verschillen te verbinden met elkaar. Gemeenschapsgevoel opbouwen is dus een belangrijk punt. Ook heeft een goede buurtpedagoog een outreachende opstelling en benadert actief mensen.

 

Contact & samenwerking

 

Een buurtpedagoog werkt samen met mensen binnen het wijkteam en met externe organisaties om ervoor te zorgen dat de wijk een optimale opvoedingsomgeving is. Hierbij hoort ook een goed contact met de wijk en mensen met elkaar in contact brengen zodat ook zij elkaar kunnen helpen om hun doelen te bereiken. Een van de belangrijkste samenwerkingen is die met de ouders omdat het cruciaal is om hun eigen draagkracht aan te spreken en te vergroten. Het gaat hier niet om simpel vertellen wat iemand moet doen om mogelijke problemen op te lossen.