Interview met Jormy

Hier verteld Jormy over haar keuzes en geeft ze haar mening over depressies en burn-outs.
Ook deelt ze haar mening over deze praktijkopdracht. 

Waarom ben je begonnen met deze opleiding?

Ik zat een beetje te twijfelen tussen de opleiding Toegepaste Psychologie en Pedagogiek en heb uiteindelijk voor pedagogiek gekozen omdat ik dit toch meer interessant vindt en het meer aansluit op wat ik later wil doen.

Wat wil je uiteindelijk doen als je deze opleiding heb afgerond? En waarom?

Ik wil graag een mentor positie op een middelbare school. Zelf had ik een zware tijd op de middelbare school en ben met mijn problemen meerdere keren naar een mentor gegaan die tegen mij vervolgens zei dat iedere tiener dit probleem had. Ik werd nooit serieus genomen waardoor mijn probleem ook steeds erger werden, zo erg dat ik er nu nog steeds last van heb. Als ik toen was geholpen door mijn mentoren had dit anders gekund. Dit gun ik niemand dus ik wil dit zelf dan beter gaan doen.

In welke doelgroep denk je geïnteresseerd in te zijn? Waarom?

Ik ben erg geïnteresseerd in 12 tot 18 jaar. Omdat hier toch de meeste zelfontplooiing en karaktervorming plaatsvind en dit mij gewoon enorm interesseert en ik dit ook erg belangrijk vind.

Wat in pedagogiek spreekt je het meeste aan?

Het helpen van kinderen om het optimale uit zichzelf te halen. Dit is echt mijn doel als een pedagoog. Ik wil graag een kind kunnen ondersteunen en helpen om zichzelf te leren kennen en hierdoor ook zelfontplooiing te stimuleren.

Zie jij nog verbeterpunten in het hedendaagse schoolsysteem? En wat?

Het grootste probleem van het schoolsysteem vind ik dat ze toetsen op prestatie. En niet prestatie over het algemeen maar prestatie van een aantal dagen. Namelijk de toetsen. Onderwijs is zo bezig met cijfers en prestatie dat ze de behoeftes van studenten totaal voorbij gaan. Ook doden ze langzaam de leergierigheid van leerlingen.

Want als het niet in de toets zit waarom dan iets anders ook leren? Die tijd kun je beter kwijt aan het leren voor de toets. Dan haal je een beter cijfer. En dat is waar het onderwijs om draait. Niet het leren en de zelfontplooiing maar de cijfers.

Wat vind je van jeugdzorg? Weet je daar al veel van af?

Zelf heb ik wel wat ervaring met de jeugdzorg. En het was niet een fijne ervaring. Ik moest gaan verantwoorden waarom ik naar een jeugdpsycholoog wou. En zij gingen kijken of dat dan wel mocht. Vond ik toen al erg raar, ik was een jaar of 14. Maar nu kan ik er wel woest om worden.

Ik vind dat de jeugdzorg zo een tunnelvisie heeft. En het kan echt veel beter. Er moet echt verandering komen, want als ik al hoor dat mijn ervaring mild was dan wil ik niet weten hoe erg het eigenlijk kan zijn.

Er wordt gezegd dat we in een tijd leven met veel depressies en burn-outs. Wat vind jij daarvan?

Ik vind dat dit te verwachten was. En dat hier al jaren wat aan gedaan moest worden. Ik vind het schokkend dat dit nu pas erkent wordt als er al zoveel mensen aan leiden. Dit hadden ze kunnen voorkomen maar dat hebben ze niet gedaan.

Zelf heb ik hier ook last van dus dit is altijd een beetje een persoonlijk gespreksonderwerp.

Wat vind jij dat een belangrijke eigenschap is voor een pedagoog?

Ik vind dat een pedagoog zowel professioneel als empathisch moet zijn. Een balans tussen die twee eigenschappen is denk ik het beste wat je als pedagoog kunt hebben.

Waar moet een pedagoog zich aan voldoen, volgens jou?

Als pedagoog vind ik dat je, als je werkt met kinderen, het wel als een kind beschouwd maar hun woorden ook serieus neemt. Dat mis ik bij veel pedagogen. Die hebben hun ‘oplossing’ al klaar liggen zonder te luisteren wat er echt aan de hand is. Simpelweg omdat ze een kind niet serieus nemen. Dus als pedagoog moet je ook open staan.

Wat vind je van deze praktijkopdracht?

Ik vind dit een hele uitdagende opdracht. Omdat je erg vrij gelaten wordt is er veel ruimte voor creativiteit maar aan de andere kant ben je vaak bang dat je het niet goed doet. Of dat je niet genoeg informatie hebt, of dat het niet duidelijk genoeg is. Dus dan is het wel fijn dat je elke week wel met je begeleider kunt praten.